Blog

Aktivnost – proveren recept za dobro zdravlje

Za očuvanje i unapređenje zdravlja i opšteg blagostanja izuzetno je značajno biti aktivan.

Pokret i stalna fizička aktivnost veoma su važni kao prevencija gubitka mišićne snage i opšteg usporavanja. A usporavanje povećava rizik od socijalne izolacije, padova, srčanog udara… Biti aktivan nije komplikovan proces – uz malo volje i minimum uloženog napora, korist može biti višestruka.

Ipak, nisu samo fizičke aktivnosti važne za očuvanje dobrog zdravlja i funkcionalnosti.

Slušanje omiljene muzike i povezivanje pesama sa ljudima koje volimo donosi radost. Muzika je pogotovo važna i korisna za ljude koji se suočavaju sa demencijom. Muzika je lek za dušu, smanjuje uznemirenost i ulepšava svakodnevnicu.

Učenje novih sadržaja i veština nije način da stariji ljudi samo spreče dosadu. Učenje, takođe, održava um aktivnim i angažovanim. Kreativnost je dobar način da se, ne samo zabavimo, nego i unapredimo sopstveno zdravlje i blagostanje. Kreativne aktivnosti pomažu ljudima sa hroničnim bolestima, doprinose smanjivanju negativne energije, anksioznosti i stresa.

Čitanje je fantastična aktivnost koja može smanjiti stres, ublažiti kognitivne probleme i poboljšati pamćenje. Jednostavna aktivnost koja nudi pregršt blagodeti. Bez obzira da li više volite časopise ili knjige, papirno ili digitalno izdanje, čitanje vam pomaže da kvalitetno provedete svoje slobodno vreme i naučite nove stvari.

Mozgalice su uzbudljiv i zabavan način da starije osobe kvalitetno popune vreme i poboljšaju svoje kognitivne sposobnosti. Kvizovi, zagonetke i sudoku samo su neke od odličnih igara za mozak. Osim u knjižarama i trafikama, ogroman izbor ovih igara nalazi se i na internetu što ih čini veoma dostupnim osobama sa ograničenom pokretljivošću.

Postani korisnik

postani-korisnik

Srodne teme

Šta je to licenca i zašto je važna?

Da bi bilo koja organizacija socijalne zaštite započela sa radom neophodno je da poseduje licencu izdatu od strane ministarstva nadležnog za socijalnu zaštitu. Licenca, prosto rečeno, predstavlja dozvolu za rad

Detaljnije

Bliži se kraj grubim radovima

Pogled na Dom „Pet zvezdica“ sve je impresivniji. Nalivena je još jedna, pretposlednja ploča. Sve smo bliži krovu i kompletiranju grubih građevinskih radova. Ponosni smo na naše majstore koji vredno

Detaljnije