Blog

Aktivnost – proveren recept za dobro zdravlje

Za očuvanje i unapređenje zdravlja i opšteg blagostanja izuzetno je značajno biti aktivan.

Pokret i stalna fizička aktivnost veoma su važni kao prevencija gubitka mišićne snage i opšteg usporavanja. A usporavanje povećava rizik od socijalne izolacije, padova, srčanog udara… Biti aktivan nije komplikovan proces – uz malo volje i minimum uloženog napora, korist može biti višestruka.

Ipak, nisu samo fizičke aktivnosti važne za očuvanje dobrog zdravlja i funkcionalnosti.

Slušanje omiljene muzike i povezivanje pesama sa ljudima koje volimo donosi radost. Muzika je pogotovo važna i korisna za ljude koji se suočavaju sa demencijom. Muzika je lek za dušu, smanjuje uznemirenost i ulepšava svakodnevnicu.

Učenje novih sadržaja i veština nije način da stariji ljudi samo spreče dosadu. Učenje, takođe, održava um aktivnim i angažovanim. Kreativnost je dobar način da se, ne samo zabavimo, nego i unapredimo sopstveno zdravlje i blagostanje. Kreativne aktivnosti pomažu ljudima sa hroničnim bolestima, doprinose smanjivanju negativne energije, anksioznosti i stresa.

Čitanje je fantastična aktivnost koja može smanjiti stres, ublažiti kognitivne probleme i poboljšati pamćenje. Jednostavna aktivnost koja nudi pregršt blagodeti. Bez obzira da li više volite časopise ili knjige, papirno ili digitalno izdanje, čitanje vam pomaže da kvalitetno provedete svoje slobodno vreme i naučite nove stvari.

Mozgalice su uzbudljiv i zabavan način da starije osobe kvalitetno popune vreme i poboljšaju svoje kognitivne sposobnosti. Kvizovi, zagonetke i sudoku samo su neke od odličnih igara za mozak. Osim u knjižarama i trafikama, ogroman izbor ovih igara nalazi se i na internetu što ih čini veoma dostupnim osobama sa ograničenom pokretljivošću.

Postani korisnik

postani-korisnik

Srodne teme

Otvorene rezervacije

Zbog velikog interesovanja, Dom za starija lica Pet zvezdica započeo je sa rezervacijama smeštaja. Osim mogućnosti da na vreme obezbedite mesto u najsavremenijem domu za starije, rane rezervacije donose još

Detaljnije

Završna faza radova

Dolazak lepšeg, pravog prolećnog vremena, donosi i lepe novosti sa gradilišta „Pet zvezdica“. U ovom trenutku stepen završenosti našeg objekta je oko 70%. Nakon završetka grubih građevinskih, poodmakli su i

Detaljnije

Showroom Pet zvezdica je spreman!

Na Košutnjačkom visu živo je i užurbano! Na našem gradilištu radovi se odvijaju punim intenzitetom. Uskoro će objekat našeg doma zasijati punim sjajem, sjajem sa pet zvezdica. Izrazito važan projekat

Detaljnije